Welke vloer bij vloerverwarming? Ontdek welke vloer het beste voor u is!

Vloerverwarming, wie wil het nou niet? Altijd een heerlijk verwarmde ruimte, geen lelijke kachels in zicht en nooit meer koude voeten! Bovendien is het ook nog eens een duurzame keuze, de ruimte wordt egaal opgewarmd waardoor u minder energie verbruikt. Maar welke vloerbekledingen zijn nou eigenlijk geschikt voor vloerverwarming? Gelukkig zijn er genoeg vloeren waarmee u de vloerverwarming kunt combineren. Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten vloeren die u op uw vloerverwarming kunt leggen. Voor persoonlijk advies kunt u natuurlijk altijd bij ons in de winkel terecht!

Stenen vloer

Gietvloeren, beton en ander natuursteen: Ideale materialen voor uw vloerverwarming

Natuursteen is eigenlijk het beste materiaal om met uw vloerverwarming te combineren. Beton en gietvloeren zijn de afgelopen paar jaren steeds populairder geworden, ook andere natuurstenen zoals marmoleum worden vaak gebruikt. Deze vloeren creëren een unieke look in huis en kunnen ook met vloerverwarming worden gecombineerd. Deze vloeren zijn uitermate geschikt gezien ze de warmte goed en geleidelijk verspreiden. Wanneer het merendeel van de vloer uit een soort natuursteen bestaat, is de vloer snel verwarmd en wordt de hitte goed vastgehouden. Niet alle gietvloeren zijn te gebruiken met vloerverwarming, een gietvloer van epoxy is namelijk niet geschikt.
banner

Tegels: Een van de beste vloeren voor vloerverwarming

Tegels worden over het algemeen als de beste vloersoort bij vloerverwarming gezien. Omdat tegels van natuursteen zijn gemaakt haalt u het meeste uit uw vloerverwarming met dit materiaal. Tegels hebben namelijk een hoge thermische geleidbaarheid. Dit zorgt ervoor dat de hitte zich snel verspreid en dat de warmte goed wordt vastgehouden. Dankzij deze eigenschappen is het ook de meest energiezuinige optie voor uw vloerverwarming. Het soort tegels kan invloed hebben op de opwarmtijd, hoe dikker de vloer hoe langer de opwarmtijd. Tegels zijn ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk wat deze soort vloeren erg populair maakt in badkamers met vloerverwarming. Bij het plaatsen van de tegels moet u er wel op letten dat er uitzetvoegen worden gebruikt, zo kunt u eventuele barsten en scheuren vermijden.

Parket en houten vloeren: Goede vloeren voor vloerverwarming

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten parket en houten vloeren, maar in de meeste gevallen is het geen probleem om de vloer met vloerverwarming te combineren. Hout is een natuurlijk materiaal wat prima verwarmd kan worden, maar er zijn wel een aantal dingen waar u op moet letten. Hout werkt namelijk als een isolerend materiaal, als u een dikke vloer heeft kan dit ervoor zorgen dat de warmte er minder goed doorheen komt. Met een houten vloer moet u er ook rekening mee houden dat de vloertemperatuur die boven de 27° C graden mag zijn.

Omdat hout een natuurlijk materiaal is moet u er ook om denken dat de hitte vanuit de vloer de planken kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat de vloer geschikt is in voor een verwarmde vloer. Bepaalde houtbewerkingen kunnen ook beter tegen warmte, gedroogde houten vloeren zijn over het algemeen erg geschikt. Natuurlijk zijn er genoeg andere soorten parket en houten vloeren die u boven uw vloerverwarming kunt leggen. Informeer altijd bij uw vloerenspecialist naar de verschillende mogelijkheden.

brown floor

PVC en vinyl: Onder de juiste omstandigheden een prima keuze voor vloerverwarming

Vinylvloeren, dus ook PVC vloeren (PVC staat namelijk voor polyvinylchloride), zijn een goede keuze wanneer u vloerverwarming wilt. Hoewel vinyl en PVC eigenlijk van hetzelfde materiaal gemaakt zijn is de legwijze het grootste verschil. Een PVC vloer is veel makkelijker om zelf te leggen omdat deze van een hogere kwaliteit vinyl gemaakt is. Ook is het meestal niet nodig om een ondervloer te plaatsen, wat bij vinyl wel vaak het geval is. Vinyl vloeren moeten namelijk gelijmd worden, wanneer u vinyl met vloerverwarming combineert moet u er ook extra alert op zijn dat dit goed wordt gedaan, om eventuele bubbels te voorkomen. Bovendien moet u er ook rekening mee houden dat niet alle soorten PVC en vinyl even geschikt zijn voor vloerverwarming. Informeer altijd bij uw vloerenspecialist of de gewenste vloer een goede keuze is.

Tapijt: De juiste soorten zijn te combineren met vloerverwarming

Afhankelijk van het tapijtsoort en de manier waarop deze geplaatst wordt kan tapijt op een verwarmde vloer worden gelegd. Het tapijt moet namelijk geen isolerende laag vormen, in dat geval heeft u namelijk niks aan de verwarming. De rugzijde van het tapijt moet ook geschikt zijn voor vloerverwarmingen, meestal wordt dit duidelijk aangegeven door de tapijtfabrikant. Ook moet u het tapijt aan de complete onderzijde worden gelijmd. Bepaalde tapijten zoals een hoogpolig of foamtapijt zijn ook niet echt geschikt. Het voordeel is natuurlijk wel dat u niet alleen warme voeten heeft, maar dat u ook altijd een zachte ondergrond heeft
brown floor

Laminaat: vloerverwarming is mogelijk, maar niet de eerste keuze

Hoewel laminaat misschien niet de allerbeste keuze is, valt het prima te combineren met vloerverwarming. Net als bij een houten vloer moet u er wel rekening mee houden dat niet alle laminaatvloeren geschikt zijn. Door de warmte kan het laminaat namelijk uitzetten of krimpen. Ook heeft de dikte van de vloer invloed op het effect van de verwarming. Een dunnere laminaatvloer zal meer warmte doorlaten dan een dikke vloer. Bovendien moet u er ook op letten dat u de juiste ondervloer kiest, deze moet namelijk ook geschikt zijn voor vloerverwarming. Over het algemeen is het praktischer om een PVC of houtvloer te leggen, zeker wanneer u graag een vloer met een houtpatroon wilt.

Waar moet u nog meer om denken met vloerverwarming?

Voordat u een de vloer kiest die u graag met de vloerverwarming zou combineren zijn er nog een aantal vragen die u uzelf moet stellen. Het beste vloertype bij vloerverwarming voor uw woning kan  namelijk verschillen. De volgende factoren kunnen dit beïnvloeden:

  • Hoe wordt de vloer op de ondervloer gelegd? Een zwevende vloer is namelijk minder geschikt voor een verwarmde vloer. Als er ruimte is tussen de vloer en de verwarming werkt dit als een isolerende laag waardoor u veel warmte zult verliezen.
  • De afmetingen van de ruimte zijn ook belangrijk, heeft u een grote, open ruimte? Dan is een vloer met weinig warmteverlies de beste keuze. Zo voorkomt u dat u de kachel de hele dag hard aan moet hebben om de ruimte warm te houden.
  • Is de vloerverwarming de hoofd- of bijverwarming? Wanneer u de vloerverwarming als secundaire warmtebron gebruikt hoeft deze namelijk minder efficiënt te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer met bestaande centrale verwarming. De vloerverwarming is erg prettig voor uw voeten en de centrale verwarming zorgt ervoor dat de rest van de ruimte op temperatuur blijft.

Vloer combineren met vloerverwarming? Overleg met onze specialisten!

Zoals u heeft gezien zijn er genoeg opties wanneer u een vloer met vloerverwarming wilt. Wel moet u er rekening mee houden dat sommige soorten vloeren wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen indien u vloerverwarming wilt.

Wilt u graag vloerverwarming in huis of bent u op zoek naar informatie of advies? Neem contact op met onze vloerspecialisten! Wij helpen u graag met het kiezen van uw vloer en kunnen u informeren en adviseren over alle mogelijkheden!

1 + 9 =

Wat onze klanten van Vloeren Lifestyle Roden vinden

"

"Eerlijk advies en leuk geholpen. De vloer bij hun gekocht. Wat een vakman met het plaatsen van de vloer. Zeer strak en netjes. Top." -Emke

"

"Mooie collectie. Super uitleg en er wordt meegedacht." -Herman

"

"Vriendelijk team en zeer nette levering montage en afwerking van onze nieuwe trap." -Rene