Top 8 tips voor het leggen van houten vloeren
Heeft u net een houten vloer gekocht, of u bent van plan om een nieuwe vloer aan te schaffen? Naast het kopen van de vloer is een belangrijk onderdeel natuurlijk het leggen van de houten vloeren. En als u deze blog leest betekent dat waarschijnlijk dat u van plan bent om zelf de vloer te gaan leggen. En tenzij u een professionele vloerenlegger bent is dat nog een flinke klus. Gelukkig bent u niet de eerste die zelf een houten vloer wilt leggen, daarom hebben wij deze gids voor u gemaakt. Hier leest u onze top 8 tips voor het leggen van houten vloeren.
1. Kies uw houten vloer zorgvuldig
Misschien heeft u al een vloer uitgekozen, zo niet dan is dit natuurlijk een belangrijke stap. Er zijn veel verschillende soorten houten vloeren, dus zorg ervoor dat u de juiste vloer voor u kiest. Hardhouten vloeren worden geleverd in met veel keuze uit verschillende nerven, houtsoorten, plankgroottes en afwerkingen van het oppervlak.
Als u vloerverwarming heeft of uw vloer over een ondervloer wilt laten zweven, dan raden wij een hardhouten eiken vloer aan. Soms zal de ondervloer ook het type of de dikte van de vloer bepalen. Als u bijvoorbeeld balken heeft, moet uw houten vloer minstens 18 mm dik zijn.
Een ander ding om over na te denken bij het plaatsen van houten vloeren is ‘hoe druk is het gebied?’ Sommige houtsoorten zijn slijtvaster dan andere. Als u een drukke gang of woonruimte heeft, dan kan iets duurzaams zoals eikenhout bij u passen. Als alternatief voor een rustigere kamer kunt u ook kiezen voor een meer delicaat hout, zoals walnoot.
2. Acclimatiseer uw houten vloer
Zodra uw hardhouten vloer is afgeleverd, is het belangrijk om deze voldoende te laten acclimatiseren. Acclimatiseren betekent dat de vloer zich kan aanpassen aan de nieuwe omgeving. Hardhout is een natuurlijk product en zal onvermijdelijk uitzetten en krimpen met veranderingen in warmte en vochtigheid. Door uw houten vloeren te laten acclimatiseren aan uw huis, verkleint u het risico op schade aan het hout na installatie. Hier volgen enkele eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat u uw vloer goed acclimatiseert:
- Zorg ervoor dat uw vloer ruim op tijd geleverd wordt voordat de installatie begint.
- Plaats de hardhouten vloer, nog steeds in de verpakking, in de ruimte waar hij wordt geplaatst.
- Laat een houten vloer minstens 72 uur acclimatiseren.
- De ruimte moet goed droog zijn. Het hardhout mag niet worden achtergelaten op een vochtige vloer of in een ruimte met natte pleister op de muren.
- Zorg ervoor dat u de houten vloer niet direct naast een verwarming of radiator laat liggen.
3. Bereid uw ondervloer voor op de installatie
- Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat uw ondervloer vlak en waterpas is. Is dat niet het geval, dan moet u uw ondervloer met bijvoorbeeld multiplex bekleden.
- Controleer het vochtgehalte (MC) van uw ondervloer met behulp van een vochtmeter. Een houten ondervloer moet 16%MC of lager zijn. Een betonnen ondervloer moet lager zijn dan 6%MC. Als uw ondervloer niet droog genoeg is, moet u hem meer tijd geven om op natuurlijke wijze uit te drogen.
- Uw ondervloer moet schoon zijn. Verwijder oude chemicaliën of lijmen die nog aan de ondervloer kunnen vastzitten en veeg vervolgens stof en vuil weg.
4. Zorg ervoor dat u de juiste apparatuur heeft
4. Zorg ervoor dat u de juiste apparatuur heeft
5. Plaats uw houten vloer in de juiste richting
U kunt ook de vorm en grootte van de kamer overwegen. Als u een kleinere kamer heeft, kan het installeren van houten vloeren langs de lengte er voor zorgen dat de kamer groter lijkt. Een regel die u moet volgen als u de vloer spijkert aan bestaande vloerdelen, is om de vloer loodrecht op de vloerplanken passen. Dit zal helpen om de houten vloer sterker te maken en alles stabiel te houden.
6. Laat een ruimte over voor een uitzettingsvoeg
Als u geen ruimte voor een over laat zal de vloer geen plek hebben om zich uit te breiden en kan dus gemakkelijk beschadigd raken. U hoeft zich geen zorgen te maken over hoe de uitzettingsvoeg eruit zal zien als uw vloer eenmaal geplaatst is. Het wordt bedekt met vloertoebehoren zoals plinten.
6. Laat een ruimte over voor een uitzettingsvoeg
Als u geen ruimte voor een over laat zal de vloer geen plek hebben om zich uit te breiden en kan dus gemakkelijk beschadigd raken. U hoeft zich geen zorgen te maken over hoe de uitzettingsvoeg eruit zal zien als uw vloer eenmaal geplaatst is. Het wordt bedekt met vloertoebehoren zoals plinten.
7. Voeg eventuele afwerkingen aan de vloer toe
8. Maak uw nieuwe houten vloer schoon en zorg voor uw nieuwe houten vloer
U kunt ook een paar kleine stappen ondernemen om schade aan uw nieuwe vloer te voorkomen. Vergeet niet om buitenschoenen te verwijderen voordat u op uw vloer loopt. Veeg gemorste vloeistoffen op uw vloer onmiddellijk weg. Het is ook aan te raden om viltbeschermers aan te brengen op de onderkant van meubels of zware voorwerpen. Bekijk ons assortiment aan onderhoudsmiddelen om te zien wat u allemaal kunt doen om uw nieuwe houten vloer zo lang mogelijk nieuw te houden!
Wilt u meer over weten over het leggen en onderhouden van houten vloeren dan kunt u altijd contact met on