PVC of Laminaat: De Verschillen

PVC of laminaat, tegenwoordig is het steeds lastiger om het verschil tussen deze twee type vloeren te zien. Ze worden allebei gepromoot als duurzaam, budget vriendelijk en doe-het-zelf vriendelijke producten. Daarnaast worden PVC-vloeren worden constant geoptimaliseerd in het productieproces. Hierdoor kun je PVC-vloeren bijna niet meer onderscheiden van echte houten vloeren. Omdat de verschillen steeds moeilijker te zien zijn, hebben wij hier alle verschillen uitgebreid op een rijtje gezet. Tegelcentrum Siddeburen is dé beste tegelspecialist van Nederland. Bekijk door hier ons aanbod of neem contact met ons op indien u vragen heeft.  

pvc laminaat

PVC versus Laminaat: wat is beter?

Nu volgt uiteraard de vraag welke van de twee soorten vloeren beter is. Het korte antwoord is dat niet één van de twee vloeren aanzienlijk beter is dan de ander. Het hangt namelijk af van je specifieke situatie en wensen. Hoewel de materialen soms lastig te onderscheiden zijn, zijn PVC en laminaat toch echt erg verschillende producten. De verschillen tussen deze vloeren worden pas duidelijk als u ze naast elkaar legt. Daarom hebben wij een aantal belangrijke zaken punt voor punt opgesplitst, zodat u kunt beslissen wat voor uw situatie het beste is. 

Het verschil in de samenstelling van laminaat en PVC

Het grootste verschil is het materiaal waarvan de vloeren gemaakt zijn. Hieronder leest u hoe de samenstelling van elk type vloer is opgebouwd:  

Samenstelling laminaat  

Laminaat bestaat uit verschillende lagen. De eerste laag is de onderlaag. De onderlaag bestaat vaak uit samengeperste houtvezels en hars. Deze onderlaag is voorzien van een stabiliteit laag. De onderlaag zorgt voor stabiliteit en beschermt tegen kou en vocht van onderaf. Dan is er een middenlaag van MDF of HDF. Dit vormt de hoeksteen van laminaat. De volgende laag betreft de decoratieve laag, hier komt het karakter van de vloer naar voren. Deze laag bepaald wat het uiterlijk van de vloer wordt. De laatste laag van dit type vloer is de toplaag. Dit is een soort slijtlaag die de vloer beschermt tegen beschadigingen en slijtage.  

Samenstelling PVC  

PVC, Polyvinylchloride, is een kunststof bestaande uit zout en aardolie. Een PVC-vloer is, net als de laminaat vloer, opgebouwd uit een aantal lagen. De onderlaag (ook wel de rug genoemd) heeft net als laminaat een stabiliserende functie en beschermt tegen geluid, kou en vocht. Daarnaast hebben ook PVC vloeren een middenlaag en een toplaag waar het patroon en het uiterlijk van de vloer zichtbaar is. Verder bestaat de vloer uit een slijtlaag of toplak. Dit is de beschermende laag. 

Duurzaamheid van PVC en laminaat vloeren

 Wanneer u niet kan kiezen tussen PVC en laminaat, kan de mate van duurzaamheid de doorslag geven in uw keuze. Beide materialen hebben een lange levensduur indien ze op de juiste wijze worden geïnstalleerd en onderhouden. Vinyl gaat minimaal 20 jaar mee en laminaat kan tot 25 jaar meegaan. Het belangrijkste verschil zit hem in de waterbestendigheid. Waar laminaatplanken na verloop van tijd kunnen uitzetten in natte ruimtes, is PVC veel waterbestendiger. Dit is daarom de aanbevolen vloeroptie voor vloeistofgevoelige ruimtes zoals badkamers en keukens. 

Verder hebben PVC-vloeren heel lang bekend gestaan als vloeren die slecht zijn voor het milieu. Tegenwoordig zijn beide vloeren even milieuvriendelijk. Wat betreft de milieuvriendelijkheid hoeft u zich dus niet in de keuze te laten beïnvloeden.  

PVC of Laminaat: welke vloer is comfortabeler?

Omdat laminaat een dikker materiaal is en gemaakt is van een bijproduct van hout, is het comfortabel om op te lopen. Daarnaast maakt de schuimonderlaag het een warme vloer om op te lopen. Vinyl daarentegen kan hard en koud voelen onder de voet. Vooral als het op een ondervloer of beton wordt geïnstalleerd. Vinyl heeft echter het voordeel dat het meer geluid absorbeert dan laminaat. 

brown floor

PVC-vloeren bestaan uit een compleet synthetisch materiaal. Een aantal lagen van dit materiaal worden samengeperst tot de vloer tussen de 1,5 mm en 5 mm is. PVC-vloeren zijn redelijk flexibel en kunnen zelfs opgerold worden. PVC-vloeren worden vaak als stukken van groot oppervlak verkocht, maar er zijn ook plank en tegel varianten. Op de bovenste laag wordt het patroon geprint wat er precies uitziet als echt hout. 

Laminaatvloeren lijken qua uiterlijk en installatie op luxe vinylplanken, maar het grootste verschil is dat het oppervlak hard plastic is met een bedrukt design. De kern laag bestaat uit harde vezelplaat, een product dat gemaakt is van houtbijproducten die met melamineharsen zijn verbonden. De totale dikte voor laminaatplanken varieert van 6 mm tot 12 mm. 

Prijs verschil tussen PVC en laminaat

De kosten van de vloer zijn natuurlijk ook een belangrijke overweging bij de aanschaf. De prijs per vierkante meter PVC- en laminaatvloer varieert. Dit hangt al van de kwaliteitsverhouding van de vloeren. Basis en premium zijn voor beiden vloeren beschikbaar. Over het algemeen is vinylvloerbedekking minder duur dan laminaat. Daarnaast zijn de bijbehorende arbeidskosten voor de installatie meestal ook lager. Met de vele nieuwe productvariaties die regelmatig op de markt komen veranderen de prijzen vaak, maar gemiddeld kosten PVC-vloeren tussen 5 en 40 euro per m2. Laminaat kost gemiddeld tussen 10 en 45 per m2. 

Praktische verschillen tussen laminaat en PVC om rekening mee te houden

 Om schade te voorkomen, moeten vinyl- en laminaatvloeren worden gereinigd met producten die door de fabrikant van de vloer zijn gesanctioneerd. Bij laminaat vloeren moet u altijd wel extra voorzichtig zijn met water. Dit kan de vloer namelijk permanent beschadigen. 

Beide vloeren houden allebei goed stand onder druk. In tegenstelling tot hardhout zijn de vloeren niet gevoelig voor krassen. Het is bestendig tegen spelende kinderen en dierlijke klauwen. Omdat vinylplanken echter zachter zijn dan hardhout of laminaat, is het niet volledig immuun voor beschadigingen. Pas daarom op met het schaven van meubelen over de vloer. 

Samengevat: 

  • Per situatie moet er bepaald worden welke vloer het geschikts is. 
  • Zowel PVC als laminaat bestaat uit verschillende lagen. 
  • Beide vloeren hebben een lange levensduur mits de voor- en nazorg voldoende is uitgevoerd. 
  • PVC is waterbestendiger. 
  • Beide vloeren zijn ongeveer even duurzaam. 
  • Laminaat is comfortabel en warm om op te lopen. 
  • Vinyl absorbeert meer geluid. 
  • Vinyl is over het algemeen goedkoper. 
  • Gebruik bij beide vloeren een bijbehorende reiniger. 

De beste laminaat en PVC vloeren bij vloeren lifestyle Roden

Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een vloer? Wanneer u over de keuze uit bent of misschien nog meer vragen heeft, helpen wij u graag! Neem contact met ons op voor advies bij het kiezen van uw perfecte vloer. 

15 + 8 =

Wat onze klanten van Vloeren Lifestyle Roden vinden

"

"Eerlijk advies en leuk geholpen. De vloer bij hun gekocht. Wat een vakman met het plaatsen van de vloer. Zeer strak en netjes. Top." -Emke

"

"Mooie collectie. Super uitleg en er wordt meegedacht." -Herman

"

"Vriendelijk team en zeer nette levering montage en afwerking van onze nieuwe trap." -Rene