Ruime winkel

  Advies op maat

  Enorm veel keus

PVC of Laminaat: De Verschillen

PVC of laminaat, tegenwoordig is het steeds lastiger om het verschil tussen deze twee soort vloeren te zien. Laminaat en PVC worden allebei gepromote als duurzaam, budget vriendelijk, doe-het-zelf vriendelijke producten. De PVC vloeren worden ook steeds beter en mooier, waardoor deze vloeren er bijna net zo uit zien als echt hout. In 2019 zijn de verschillen moeilijk te zien, daarom hebben wij ze voor u op een rijtje gezet.  

pvc laminaat

Maar wat is nu beter? PVC of Laminaat

Er is niet een product wat echt veel beter is dan de ander. De “betere” optie is meestal een kwestie van mening. En hoewel de materialen soms lastig te onderscheiden zijn, zijn PVC en laminaat toch echt erg verschillende producten. De verschillen tussen PVC en laminaat worden ook duidelijk als je ze naast elkaar legt. Daarom hebben wij een aantal belangrijke zaken punt voor punt opgesplitst, zodat u kunt beslissen wat voor u het beste is.

Het verschil in de samenstellen van laminaat en PVC

Duurzaamheid van PVC en laminaat vloeren

Beide materialen hebben een lange levensduur als ze op de juiste wijze worden geïnstalleerd en onderhouden, waarbij vinyl minimaal 20 jaar meegaat en laminaat tot 25 jaar. Het belangrijkste verschil zit hem in de waterbestendigheid. Waar laminaatplanken na verloop van tijd kunnen uitzetten in natte ruimtes, is PVC veel waterbestendiger en is het daarom de aanbevolen vloeroptie voor vloeistofgevoelige ruimtes, zoals badkamers en keukens.

PVC vloeren hebben er heel lang om bekend gestaan dat het erg slecht is voor het milieu. Maar tegenwoordig zijn PVC en laminaat eigenlijk even milieuvriendelijk, dus je hoeft je je niet schuldig te voelen over het kiezen van de een boven de ander!

Welke vloer is comfortabeler

Omdat laminaat een dikker materiaal is en gemaakt is van een bijproduct van hout, is het comfortabel om op te lopen en de schuimonderlaag maakt het warm om aan te raken. Vinyl daarentegen heeft niet het houtgevoel dat laminaat heeft en kan hard en koud onder de voet zijn, zeker niet als het op een ondervloer of beton wordt geïnstalleerd. Vinyl heeft echter het voordeel dat het stiller onder de voet is en meer geluid absorbeert dan laminaat.
brown floor
PVC vloeren bestaan uit een compleet synthetisch materiaal. Een aantal lagen van het synthetische materiaal worden samengeperst tot de vloer tussen de 1,5 mm en 5 mm is. PVC vloeren zijn redelijk flexibel en kunnen zelfs opgerold worden. PVC vloeren worden vaak als stukken van groot oppervlak verkocht, maar er zijn ook plank en tegel varianten. Op de bovenste laag wordt het patroon geprint, wat er net als echt hout uit kan zien.
Laminaatvloeren lijken qua uiterlijk en installatie op luxe vinylplanken, maar het grootste verschil is dat het oppervlak een hard plastic laminaat is met een bedrukte design laag, terwijl de kern laag bestaat uit harde vezelplaat, een product gemaakt van houtbijproducten die met melamineharsen zijn verbonden. De totale dikte voor laminaatplanken varieert van 6 mm tot 12 mm.

Prijs verschil tussen PVC en laminaat

De kosten van de vloer zijn natuurlijk ook een belangrijke overweging bij de aanschaf. De prijs per vierkante meter PVC- en laminaatvloer varieert met de kwaliteit, basis en premium zijn voor beiden vloeren beschikbaar. Over het algemeen is vinylvloerbedekking minder duur dan laminaat, en de bijbehorende arbeidskosten voor de installatie zijn meestal ook lager. Met nieuwe productvariaties die regelmatig op de markt komen, veranderen de prijzen, maar gemiddeld kosten PVC vloeren tussen 5 en 40 euro per m2, en laminaat kost gemiddeld tussen 10 en 45 per m2.

Praktische verschillen tussen laminaat en PVC om rekening mee te houden

Om schade te voorkomen, moeten vinyl- en laminaatvloeren worden gereinigd met producten die door de fabrikant van de vloer zijn gesanctioneerd. Bij laminaat vloeren moet u altijd wel extra voorzichtig zijn met water, dit kan de vloer permanent beschadigen.

PVC en laminaat houden allebei goed stand onder druk. In tegenstelling tot hardhout is het niet gevoelig voor krassen van dierlijke klauwen of actieve kinderen die door het huis rennen. Het is zeer bestendig, zelfs bij het zwaarste verkeer. Omdat vinylplank echter zachter is dan hardhout of laminaat, is het niet volledig immuun voor beschadiging. Het risico bestaat dat de plank scheurt. Als u bijvoorbeeld meubels over de vloer sleept, kan de plank worden gescheurd.

De beste laminaat en PVC vloeren bij vloeren lifestyle Roden

Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een vloer? Of u al heeft besloten of u PVC of laminaat wilt, of als u nog twijfelt helpen wij u graag! Neem contact met ons op voor advies bij het kiezen van een laminaat of PVC vloer.

Vragen over één van onze vloeren

Vul het onderstaande formulier in en onze specialisten geven u advies over onze vloeren en vloersoorten.

Wat onze klanten van Vloeren Lifestyle Roden vinden

"

"Eerlijk advies en leuk geholpen. De vloer bij hun gekocht. Wat een vakman met het plaatsen van de vloer. Zeer strak en netjes. Top." -Emke

"

"Mooie collectie. Super uitleg en er wordt meegedacht." -Herman

"

"Vriendelijk team en zeer nette levering montage en afwerking van onze nieuwe trap." -Rene